Panel: “Mimarlık Eğitimi ve Yeni Mezun Mimarların Çalışma ve İstihdam Koşulları”

Panel: “Mimarlık Eğitimi ve Yeni Mezun Mimarların Çalışma ve İstihdam Koşulları”

  • Ekim 17, 2019
  • Perşembe, 17:30
  • Şehitkamil Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi (ŞKM)

Panel: “Mimarlık Eğitimi ve Yeni Mezun Mimarların Çalışma ve İstihdam Koşulları”

İnşaat sektörünün geçtiğimiz on yıl içerisinde gösterdiği büyüme, inşaatın Türkiye ekonomisi içerisinde giderek artan payı, inşaat ve gayrımenkul yatırımlarının en cazip yatırım araçları haline gelmesi, geçtiğimiz on yılda çok sayıda yeni mimarlık bölümünün açılmasını ve çok sayıda yeni mezun mimarın mesleğe katılımını beraberinde getirdi.

Bu süreç içerisinde mimarlık, oransal olarak mensuplarının en fazla arttığı meslek gruplarından bir tanesi haline geldi. Esasen mimarlık meslek ortamına dinamizm getirebilecek bu değişim, gerek Türkiye’nin bir mimarlık yasası ve politikası olmayışı sebebiyle, gerekse de yüksek öğrenimde niteliği değil, niceliği öne alan politikalar sebebiyle haksız rekabeti, imzacılığı, ucuz işgücünü ve emek sömürüsünü beraberinde getirmiştir.

Öte yandan 2014 yılından başlayarak olumsuz sinyaller veren inşaat sektörünün 2018 yılından itibaren reel olarak da küçülmeye başlamasıyla birlikte mimarlar, mühendisler ve teknik personel arasında işsizlik daha önce görülmeyen boyutlara ulaşmıştır.

‘Mimarlık Eğitimi ve Yeni Mezun Mimarların Çalışma ve İstihdam Koşulları’ panelinde mimarlık eğitiminde dünyadan ve Türkiye’den örneklerle güncel görünümün değerlendirilmesi, yeni mezun mimarların iş koşullarının ve meslek ortamının ele alınması, olası çözüm önerilerinin tartışılması hedeflenmektedir.

Panelde 40. ve 41. Dönemlerde (2006-2010) Mimarlar Odası Genel Başkanı olarak görev yapan H.Bülend TUNA ve yeni mezun mimarlara dair çalışmalarıyla tanınan Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Beyza ONUR IŞIKOĞLU konuşmacı olarak yer alacaklardır.

Mesleğe dair önemli sorunların tartışılacağı bu panelde meslektaşlarımızı, mimarlık öğrencilerini ve konuya ilgi duyan tüm yurttaşlarımızı görmekten mutluluk duyarız.

Yer: Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi (ŞKM)

Tarih: 17 Ekim 2019 Perşembe, 17:30

Bu etkinlik için Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi önünden 16:45’de servis aracı hareket edecektir.

İÇERİK 

  • Türkiye ve Dünyada Mimarlık Meslek Ortamı / Bülend Tuna 

Türkiye mimarlık ve mimarlık eğitimi ortamıyla ilgili bilgilerin dünyadaki gelişmelere paralel olarak paylaşılması ve yorumlanması üzerine gelişecek bir sunuş gerçekleştirilecektir. Ülkemizdeki yüksel öğretim alanında yaşanan niceliksel takıntının mimarlık eğitimine ve meslek ortamımıza yansımalarının yarattığı sıkıntıların nasıl aşılabileceği üzerine görüşler irdelenecektir. Özellikle genç meslektaşlarımızın ülkemizdeki mimarlık eğitimi, eğitim sonrası düzenlemeler, meslek ortamındaki farklı çalışma alanlarında karşılaştıkları sorunlara yönelik beklentileri, gelecek öngörüleri üzerinden değerlendirilecektir. Mimarlık ve mimarlık eğitimiyle ilgili, giderek çözümsüzlüğe evrildiği dile getirilen sorunların ortamın tüm bileşenlerince tekrar analiz edilmesi ve Türkiye Mimarlık Eğitimi Politikası’nın bir an önce oluşturulması gerektiği belirtilecektir.


  • Ücretli Çalışan Mimarın Meslek Pratiği Algısı/ Dr. Öğr. Üyesi Beyza ONUR IŞIKOĞLU 

Kapitalist hizmet sektörünün bileşeni haline gelen ve sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda biçimlenen mimarlık mesleğinin özel bürolarda ücretli çalışan mimarlar tarafından algılanma ve yorumlanma şekli bu sunumun ana eksenini oluşturmaktadır. Bu algılama biçiminin okunmasında mimarlık eğitiminin niteliği-niceliği, mimarlık meslek ideolojileri, mesleki kimlik ve mesleki örgütlenme konuları belirleyicidir. Ücretli çalışan mimarın kendi meslek pratiğini algılama süreci, mimarlık alanında sınıf tartışmalarının da önünü açmaktadır. Bu bağlamda literatürde kısıtlı olan mimarın sınıfsal konum tartışmaları derinleşecektir.

Konuşmacılar Hakkında

H. Bülend TUNA

Orta Doğu Teknik Üniversitesi 1976 mezunu. Serbest mimar olarak; mimari proje, eski yapı yenileme, eski eser restorasyonu, dekorasyon, mimari danışmanlık gibi alanlarda çalıştı. Beşiktaş Meydan Düzenleme Yarışmasında birinci gelen ekipteydi. 1998 – 2004 yılları arasında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2004 – 2006 yıllarında Mimarlar Odası 2. Başkanı olarak Merkez Yönetim Kurulu üyesi oldu.

2006 – 2010 yıllarında Mimarlar Odası Genel Başkanlığı görevini yürüttü.

Nisan 2010’dan itibaren serbest mimar olarak çalışmalarına devam etmektedir. Mimarlık, Mimar.ist ve Güney Mimarlık dergilerinde yayın kurulu üyeliği ve editörlük yaptı. Yazılarını derlediği “Geçmişi Derlemek, Geleceği Kurgulamak” ve “Kentlerimizin Yaşam Kalitesi ve Mimarlık” başlıklı iki kitabı bulunmaktadır.

Dr.Öğr.Üyesi Beyza ONUR IŞIKOĞLU

Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümünden 2008 yılında mezun oldu. Yüksek Lisansını Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde (2009-2011), doktorasını Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde (2012-2017) tamamladı. Başlıca araştırma alanları; mimari tasarım, mimari kuramlar ve mimarlık sosyolojisidir. Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde Dr. Öğr. Üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

 

 

 

 

ETKİNLİK MEKANI

ETKİNLİK MEKANI