“Kentsel Dönüşüm, Müteahhitlerin İnsafına Bırakılamaz”

KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜTEAHHİTLERİN İNSAFINA BIRAKILAMAZ

Gaziantep Sabah, 11.02.2019

Gaziantep’teki kentsel dönüşüm uygulamalarının diğer büyük kentlerdeki gibi yaygın olmadığına vurgu yapan, Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken, “Eski, güvensiz ve kaçak yapıların yerine ruhsatlı, ancak insanların düzgün yaşantı süremeyeceği kent bölgeleri oluştu. Kentsel dönüşüm, amaç dışı, rant elde ettirici bir uygulamaya dönüştü ve kentsel iyileştirmenin çok uzağında kaldı” diye konuştu

Şahinbey Belediyesi’nin 18 mahallede gerçekleştirdiği kentsel dönüşüme karşı çıktıklarını hatırlatan Girişken, “Şahinbey Belediyesi’nin yapmak istediği dönüşüm uygulaması, Türkiye’de uygulamalara göre daha nitelikli, iyi bir uygulamaydı. Ama bunun bile yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Nitekim, mahkeme açtığımız dava da 2 milyon metrekarelik donatı alanı ayrılması gereken bu yerde 700 bin metrekare donatı alanı ayrılmasının koşulları iyileştirmeyeceğini, daha nitelikli konut çevresi oluşmaması nedeniyle planı iptal etti. Bu nedenle kentsel dönüşüm uygulamalarında daha toplumcu, kalıcı ve 20 yıl sonra bile kentsel dönüşüm çalışması gerektirmeyecek uygulamaların yapılması gerekiyor. Bunun içinde kamunun elini cebine atması lazım. Özel sektörün ve müteahhitlerin insafına bırakılarak, nitelikli, sağlıklı iyileştirme ve dönüşüm uygulamasının yapılması mümkün değil” dedi.

“1999 depreminden sonra kaçak yapılar gündeme geldi”

1999 depreminden sonra kaçak yapıların yeniden gündeme geldiğini kaydeden Girişken, “Büyük Körfez depreminin ardından Yapı Denetim Sistemi getirildi, kentsel dönüşümle ilgili yasal düzenlemeler yapıldı. Belediye ve kamu kontrolünde olmadan ruhsatsız ve mühendislik hesabı yapılmadan yapıların deprem karşısında yıkılacaktır. Bu tür bölgelerde kentsel dönüşümün yapılması ruhsatlı, mühendislik hesabı yapılmış ve yönetmeliğe yönelik yapıların ortaya çıkmasını sağladı” değerlendirmesinde bulundu.

“Bizi ilgilendiren belediyenin bu dönemdeki politikaları”

Kentsel dönüşüm uygulamasının hatalı bir model olduğu eleştirisinde bulunan Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Hasan Özgür Girişken, konuşmasına şöyle devam etti:” Eskinden 1000 kişinin yaşadığı bir bölgede kentsel dönüşüm sonrasında 2-3 bin kişi yaşamaya başladı. Nüfus yoğunluğunun olduğu bir yerde okul, sosyal donatı alanı, yol ve otopark yeterli mi, değil. Kentsel dönüşüm ile yapılar deprem karşısında nitelik kazanmış olabilir, ama yaşam niteliği ve kalitesi düştü. Anlıyoruz ki bazı hatalar yapıldığı iktidar tarafından kabul edildi. Cumhurbaşkanı’nın sıraladığı 11 madde TMMOB ve Mimarlar Odası’nın yıllardır savunduğu maddeler. Bunları sıralamak kolay ama ne kadarı yapılabilecek. Bizi ilgilendiren belediyenin bu dönem ki politikalarıdır.”

“Kentsel politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor”

Kentsel politikalarının yeniden gözden geçirilmesi tavsiyesinde bulunan Başkan Girişken, son 10 yıl içerisinde ciddi imar tadilatlarının yapıldığını açıklarken, “Toplum faydasına olmayan birçok alan imara açıldı. Bundan belediyeler ciddi gelirler elde etti. Artık bu dönemin sonuna gelindiğine inanıyorum. Dünyada ve Türkiye’de ekonomi boyut değiştiriyor. İnsanlar, gayrimenkul ve arsayı yatırım aracı olarak görmüyorlar. Bu nedenle yeni yönetimin, imar tadilatlarına dayalı finansman modelini bırakacak olmasını göz önünde bulundurmalı” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Karataş

Gaziantep Sabah’ın Haberi →